Depremzede çocuklar: İsmailağa soruşturmasında takipsizlik
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakarya’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı İsmailağa Cemaati tarafından yürütülen Kuran kursunda yetimlerin gözaltına alınmasına ilişkin yapılan suç duyurusunda “soruşturmaya yer olmadığına” karar verdi. .
Kararda, tezlerin soyut olduğu belirtilerek, sanıkların “karalanmama hakkına” sahip olduğu savunuldu. Evvel Çocuk ve Kadın Derneği avukatlarından Armağan Gökçe Baykal, savcılığın hiçbir araştırma yapmadan ve tanık dinlemeden bu kararı verdiğini belirterek, karara itiraz edeceklerini açıkladı.
DW Türkçe, 23 Şubat’ta Sakarya’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı İsmailağa Cemaati tarafından yürütülen Kur’an kursunda depremzede yetimlerin tutulduğunu ortaya çıkardı. Gaziantep’ten getirilen depremzede 9 kişi annelerinden ayrı olarak Mekke Mescidi Hanife Akın Kur’an Kursu’na yerleştirildi. DW Türkçe’nin Sakarya’ya gittiğinde görüştüğü İl Müftüsü ve Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı Müdürü, çocukların kursta tutulduğunu doğruladı.
Ancak haberin ardından hem müftülük hem de Aile Bakanlığı, çocukların yurtta kalmadığını savundu.
Savcılık soruşturmayı reddetti
Haberin ardından Evvel Çocuk ve Kadın Derneği, sorumlular ve Aile Bakanlığı yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, çocukların kaçırılması veya alıkonulması ve hürriyetinden yoksun bırakılmasının işlendiği iddia edildi.
İhbar dilekçesini inceleyen Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılık, haberlerde yer alan tezleri araştırmaya gerek görmedi. Tarikat mensupları için “Lekelenmeme hakları var” olarak adlandırılan kararda şu ifadeler kullanıldı:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılan değerlendirme sonucunda, rapora konu olayla ilgili yapılan araştırmada, her türlü delilden uzak, yeterli, kesin, somut ve inandırıcı delillerin bulunmadığı açıktır. Kişiler hakkında safi iddialara dayalı soruşturma yürütülmesinin ceza adaleti sistemine ve ayrıca hukuk sistemimizde kabul edilen lekelenmeme hakkına da aykırı olduğu şüphe götürmez. zanlıların şartları
Savcılık: Yeni delil olursa soruşturmaya başlayabiliriz
Kararda; Ancak, rapora konu olayla ilgili yeni ve inandırıcı delillerin ortaya çıkması halinde, iddiaların Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden değerlendirileceği ve gerekli görülmesi halinde soruşturma başlatılacağı da vurgulandı.
Savcılık, bu kararı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “İhbar ve şikâyet soyut ve genel nitelikte ise soruşturmaya yer olmadığına karar verilir” kararı doğrultusunda verdiğini kaydetti.
Önce Çocuklar Derneği: Karara itiraz edeceğiz
Öncelikle Çocuk ve Kadın Derneği avukatlarından Armağan Gökçe Baykal, vakıf başkanı ve olayı haber yapan gazetecinin tanık olarak dinlenmesini istediğini hatırlattı. Ancak savcılığın tanıkları dinlemeden ve delilleri toplamadan kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini belirten Baykal, “Bunun çok iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz. 15 günlük itiraz süremiz var. Bu süre zarfında itirazımızı dile getirin. Tanığımızın dinlenmesini isteyeceğiz. Çünkü bu genel soyut bir iddia değildi. Delillerle somutlaşan, tanıklarla somutlaşan bir iddiaydı” dedi.
Avukat Baykal, Sakarya’daki depremzedelerden vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Soruşturmaya yer olmadığı kararını kabul etmiyoruz. Bunu her zaman söylüyoruz. Çocuklarımızın laik bir eğitim alması için.” Ailelerinin yanında, hatta devletin koruması altında olsalar bile güven içinde eğitim almaları gerekiyor.” Sonuna kadar çabalayacağız. Sonuna kadar çabalayacağız. Bu nedenle tüm itiraz mekanizmalarını kullanacağız. Bu soruşturmadan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Derneğin karara karşı 15 gün içinde Sakarya Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz hakkı bulunuyor. Hakimin kararının bozulması halinde tarikatın Sakarya’daki yurdunda kalan çocuklarla ilgili soruşturma yeniden başlayacak.
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?