Haber

Japonya’dan Bangladeş’teki Rohingya mültecilere 4,5 milyon dolarlık yardım

Japon hükümeti, Bangladeş’teki Rohingya mültecileri desteklemek için kullanılmak üzere Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile 4,5 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.

UNHCR’nin Dakka Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Japonya ile imzalanan ortaklık anlaşmasının Cox’s Bazar ve Bhasan Char Adası’ndaki mültecilere ve ev sahibi topluluklara destek için kullanılacağı belirtildi.

UNHCR Bangladeş Temsilcisi Johannes van der Klaauw, Japonya’nın UNHCR programlarında kullanılacak 4,5 milyon dolarlık yardımının “mültecilere yapılan gıda yardımının kesilmesinin ardından bir finansman kriziyle karşı karşıya kaldıkları kritik bir zamanda” geldiğine dikkat çekti.

Japonya’nın Dakka Büyükelçisi Iwama Kiminori, ülkesinin mülteciler ve ev sahibi topluluklara daha iyi yaşam koşulları sağlamak için UNHCR dahil diğer yardım kuruluşlarıyla çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Japonya tarafından sağlanan yardımın, Bhasan Char’daki eğitim ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve Ada’daki 2 sağlık merkezinin yenilenmesi için kullanılacağı kaydedildi.

Dünya Gıda Programı, 17 Şubat’ta Bangladeş’teki kamplarda kalan Rohingya Müslümanlarına kişi başı 12 dolar olan aylık gıda yardımının, kaynak yetersizliği nedeniyle 1 Mart’tan itibaren 10 dolara düşürüleceğini duyurdu.

Rohingya Müslümanlarına yönelik etnik temizlik

2012 yılında Myanmar’ın Arakan eyaletinde Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda çoğu Müslüman binlerce kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’da 25 Ağustos 2017’de sınır karakollarına eş zamanlı düzenlenen saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin toplu şiddet eylemlerinden kaçan yaklaşık 1 milyon kişi, komşu ülke Bangladeş’e sığındı.

Çok sayıda Rohingya, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçmak ve derme çatma botlarla diğer Müslüman ülkelere yelken açmak için hayatlarını riske atıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu